Treceți la conținutul principal

Iubito, te-am jucat la Poker - Impresii și sentimente trăite în timpul lecturării

    Delia Mitroi a fost ca o revelație pentru mine. Mi-a schimbat percepția despre ceea ce credeam eu că înseamnă thriller. Aveam impresia că nu sunt fana acestui gen literar. Ei bine, se pare că sunt. 

    „Iubito, te-am jucat la Poker” este o carte publicată la Editura Petale Scrise în 2021. Am ales-o deoarece mi-a plăcut foarte tare începutul. Pe site-ul editurii, fiecare carte are secțiunea „Citește un fragment”. Îmi place  acest aspect pentru că astfel pot vedea dacă rezonez cu stilul de scris al autorului sau cu povestea în sine.

     Autoarea știe să creeze suspansul încă din primul paragraf. Romanul începe astfel: „Se plimbă neliniștită. Din living în dormitor, din dormitor în bucătărie și apoi pornește țintă către terasă”. Te face să îți dorești să descoperi mai mult. Primele întrebări din capul meu au fost: cine este personajul și de ce este neliniștită. Mi s-a răspuns în scurt timp. Am fost introdusă în lumea Clarei, despre care am aflat ulterior că a fost jucată la poker de către soțul ei Gabriel. Fascinant, huh? Dar cum au ajuns ei în acestă ipostază? Delia intră în psihologia personajelor și ne oferă amănunte despre trecutul și alegerile lor, astfel încât să putem empatiza la un moment dat cu fiecare în parte.

    Deși este un personaj negativ, mi-a plăcut foarte tare de personajul Tony Salamanda. Cu toate că îl vedem pe acesta făcând lucruri oribile, scriitoarea îl construiește ca pe un personaj atractiv, aproape simpatic. 

    Mi-am schimbat opinia de-a lungul lecturării acestui roman și am putut să înțeleg alegerile Alinei după ce am aflat detalii despre copilăria ei. Și am avut aceeași schimbare de perspectivă cu mai multe personaje, inclusiv cu Gabriel Pavel.

    Mi-a plăcut în mod special modul în care vremea și decorul creat în jurul personajelor joacă un rol esențial în conturarea acestora. Amplifică stările lor, evenimentele desfășurându-se rapid. 

    Dacă ar fi să fac un top al personajelor, cel mai mult mi-a plăcut de Fabian Pavel, un  tânăr care  în ciuda relației cu o femeie căsătorită (situație de care nu avea habar atunci când a intrat în ea) este sincer, curajos și inteligent. Dintre femei o aleg pe Rebecca di Maio, o persoană ce face parte dintr-un clan mafiot din Italia, asociată cu Tony Salamanda și pe care o pot numi „bad a*s b***h sau o femeie „dată naibii” în română. Ea știe exact ce vrea și cum să obțină lucrurile pe care și le dorește. Această claritate a minții ei o pune pe locul 1 în topul personajelor feminine pe care le prefer.

    Un personaj demn de menționat este Sonia, fiica Clarei și a lui Gabriel, o copilă inteligentă, cu replici foarte bune, ce înduioșează prin drăgălășenia ei chiar și cele mai dure inimi. 

    Iubito, te-am jucat la poker este un roman cu acțiune alertă, care m-a ținut în priză și m-a făcut să îmi doresc să citesc fiecare părticică din el, să nu pierd nimic. 

    Este o carte cu mafioți, care m-a introdus în lumea acestora cu o nonșalanță de serial. M-a făcut să îmi doresc să văd ce s-a mai întâmplat cu personajele mele preferate, în timp ce descopeream de ce s-a comportat fiecare personaj într-un anume fel. 

    Ce le motivează acțiunile, care sunt cele mai întunecate dorințe ale personajelor, dar și care sunt vulnerabilitățile acestora, poți afla citind acest roman. Îl poți achiziționa accesând link-ul evidențiat cu portocaliu: „Iubito, te-am jucat la poker”   . 

    Personal apreciez foarte tare această carte, e „ce trebuie”. Recomand categoric! 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

15 cărți care m-au făcut să văd lumea într-o lumină diferită

     Dacă mă întrebi care este cartea mea preferată, probabil nu voi știi ce să răspund. Am mai multe și toate au contribuit la o schimbare de dispoziție. M-au mișcat în trei feluri diferite, așa că le voi încadra în 3 categorii:      1. Cărți frumos scrise  - Sunt acelea de care îmi amintesc că m-au emoționat prin modalitatea autorului de a scrie. Chiar dacă nu am reținut povestea cu detalii, am rămas marcată de modul de a scrie al autorului, de stilul său personal.      2. Cărți care m-au făcut să caut mai multe informații despre un anumit subiect -  Știți că există persoane care vorbesc atât de frumos despre pasiunile lor încât deodată vezi orice activitate prin alți ochi? Așa sunt acești autori. Vorbesc cu atât de multă pasiune despre un subiect care le place și te trezești că brusc îți place și ție puțin. Te introduc în poveste și fac să vrei să știi mai multe.      3. Cărți care mi-au schimbat perspectiva asupra vieții.  Sunt acele cărți peste care am dat exact când aveam nevoie

În lumea lui Laur

  Poate vă întrebați de ce am ales să am un personaj principal cu trăsături de personalitate narcisice. Ei bine, voi răspunde. Și dacă nu vă întrebați, eu tot vă zic. :)) De câțiva ani am un interes sporit către tulburările de personalitate. Da știu, fiecare cu pasiunile lui. :)) Tot citind și documentându-mă despre acest subiect, am început să recunosc anumite trăsături atunci când descopăr câte un personaj dintr-un serial care le prezintă sau când observ o anumită persoană mai mult timp. Din păcate sau din fericire am fost înconjurată mereu de persoane cu trăsături narcisice, ceea ce mă face să pot să abordez mai ușor un asemenea subiect. Spun din păcate pentru că alăturarea cu asemenea persoane vine întotdeauna cu anumite daune, mai ales emoționale. Zic din fericire pentru că apropierea de persoane narcisiste m-a făcut să observ mai bine cum se manifestă acestea în societate și cât de dăunător este comportamentul lor pentru persoanele din preajma lor. Dar atunci când vrei cea mai

Citind Dama de Pică a Cătălinei Pană - Impresii și emoții legate de acest chick lit

      Dama de pică a fost cartea care m-a însoțit în tranziția dintre ani. Am început-o în 2021 și am terminat-o în 2022.      Însăși autoarea m-a sfătuit să încep cu o lectură mai amuzantă, cu Detectivă de ocazie , ca să mă prăpădesc de râs și că a ei carte e un pic dulce-amăruie. Dar nu așa este viața? O serie de obstacole pe care învățăm să le depășim din ce în ce mai repede și mai bine datorită experienței personale?      Ioana Pop sau Johanna , așa cum ajunge să fie numită de majoritatea personajelor este o tânără care se aventurează în Austria, tărâm necunoscut pentru ea. Cu 2 lei în buzunar, metaforic vorbind și un curaj incredibil ajunge în diverse situații limită din care scapă deoarece întâlnește oameni dispuși să o ajute în momente cheie.      Observăm o evoluție clară a personajului, de la tipa tânără, fără experiență, oarecum umilă care acceptă să fie tratată sub demnitatea ei la multiplele joburi pe care le are, la o bulă de foc pe care nu o poți opri pentru că arde tot