Treceți la conținutul principal

În lumea lui Laur

 

Poate vă întrebați de ce am ales să am un personaj principal cu trăsături de personalitate narcisice. Ei bine, voi răspunde. Și dacă nu vă întrebați, eu tot vă zic. :))

De câțiva ani am un interes sporit către tulburările de personalitate. Da știu, fiecare cu pasiunile lui. :)) Tot citind și documentându-mă despre acest subiect, am început să recunosc anumite trăsături atunci când descopăr câte un personaj dintr-un serial care le prezintă sau când observ o anumită persoană mai mult timp. Din păcate sau din fericire am fost înconjurată mereu de persoane cu trăsături narcisice, ceea ce mă face să pot să abordez mai ușor un asemenea subiect. Spun din păcate pentru că alăturarea cu asemenea persoane vine întotdeauna cu anumite daune, mai ales emoționale. Zic din fericire pentru că apropierea de persoane narcisiste m-a făcut să observ mai bine cum se manifestă acestea în societate și cât de dăunător este comportamentul lor pentru persoanele din preajma lor. Dar atunci când vrei cea mai bună fotografie cu un vulcan, trebuie să-ți asumi riscul că vei fi prea aproape de lavă.  


Reality show-urile sunt pline de persoane cu trăsături narcisiste. Acestea sunt atrase de lumina reflectoarelor ca muștele de miere. Acesta este unul dintre motivele pentru care am ales ca Laur să facă parte dintr-un reality show și la un moment dat chiar să modereze unul.

Citind anumite cărți despre trăsăturile de personalitate ale narcisiștilor, m-am gândit că ar fi fain să pot să simplific pentru alți oameni înțelegerea unui astfel de comportament. Oamenii înțeleg mai ușor când le povestești, când le arăți și nu când enumeri cu liniuțe. E mult mai atractiv să descoperi orice subiect, oricât de complex atunci când e împachetat într-o poveste. Și asta am făcut.

Deși se încadrează la romane psihologice, consider că este ușor de parcurs. Vreau ca ceea ce scriu să poată fi citit cu ușurință. Scopul meu nu este să arăt cât de cultă sunt, ci că ceea ce scriu este accesibil, actual și interesant.

Laur Dragomir, personajul din Narcisistul nu este doar narcisist. Acesta este și escroc. După ce niște oameni „binevoitori” au încercat fără succes să mă escrocheze pe Olx, am decis să nu mă enervez și să transform această experiență în literatură.

Umorul nu lipsește nici din această carte, dar am pus accentul pe cel de situație.

Laur este deconspirat pentru că eu (naratorul) sunt pe urmele lui urmărindu-i orice mișcare, orice gând. De mine nu se poate ascunde. Imaginea lui începe să se clatine și atunci când celelalte personaje încep să-i descopere adevărata lui natură. Este interesant să urmărești comportamentul lui Laur, dar și prin ce schimbări trec personajele care interacționează cu el.  

P.S. Surprinzător toate persoanele pe care le cunosc ce poartă numele Laur, sunt amabile și drăguțe. Laur al meu este personaj negativ. Am ales acest nume doar pentru că înseamnă „cel încununat cu lauri, cel lăudat”. Narcis ar fi fost prea evident.

Descoperiți mai multe citind romanul Narcisistul!

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

15 cărți care m-au făcut să văd lumea într-o lumină diferită

     Dacă mă întrebi care este cartea mea preferată, probabil nu voi știi ce să răspund. Am mai multe și toate au contribuit la o schimbare de dispoziție. M-au mișcat în trei feluri diferite, așa că le voi încadra în 3 categorii:      1. Cărți frumos scrise  - Sunt acelea de care îmi amintesc că m-au emoționat prin modalitatea autorului de a scrie. Chiar dacă nu am reținut povestea cu detalii, am rămas marcată de modul de a scrie al autorului, de stilul său personal.      2. Cărți care m-au făcut să caut mai multe informații despre un anumit subiect -  Știți că există persoane care vorbesc atât de frumos despre pasiunile lor încât deodată vezi orice activitate prin alți ochi? Așa sunt acești autori. Vorbesc cu atât de multă pasiune despre un subiect care le place și te trezești că brusc îți place și ție puțin. Te introduc în poveste și fac să vrei să știi mai multe.      3. Cărți care mi-au schimbat perspectiva asupra vieții.  Sunt acele cărți peste care am dat exact când aveam nevoie

Citind Dama de Pică a Cătălinei Pană - Impresii și emoții legate de acest chick lit

      Dama de pică a fost cartea care m-a însoțit în tranziția dintre ani. Am început-o în 2021 și am terminat-o în 2022.      Însăși autoarea m-a sfătuit să încep cu o lectură mai amuzantă, cu Detectivă de ocazie , ca să mă prăpădesc de râs și că a ei carte e un pic dulce-amăruie. Dar nu așa este viața? O serie de obstacole pe care învățăm să le depășim din ce în ce mai repede și mai bine datorită experienței personale?      Ioana Pop sau Johanna , așa cum ajunge să fie numită de majoritatea personajelor este o tânără care se aventurează în Austria, tărâm necunoscut pentru ea. Cu 2 lei în buzunar, metaforic vorbind și un curaj incredibil ajunge în diverse situații limită din care scapă deoarece întâlnește oameni dispuși să o ajute în momente cheie.      Observăm o evoluție clară a personajului, de la tipa tânără, fără experiență, oarecum umilă care acceptă să fie tratată sub demnitatea ei la multiplele joburi pe care le are, la o bulă de foc pe care nu o poți opri pentru că arde tot