Treceți la conținutul principal

Citind „Dragostea pe strada mea” a Roxanei Brănișteanu

     Dragostea pe strada mea a Roxanei Brănișteanu a fost cartea care mi-a amintit foarte mult de serialul „Sex and the City”. Alexandra trece prin niște evenimente destul de nefericite, iar prietenele ei sunt acolo pentru ea, cum altfel decât de un pahar de ceva? 

       Alex, protagonista, mă duce un pic cu gândul la personajul Carrie Bradshaw, prin prezența prietenelor ei Corina și Daria (au o prietenie la fel de strânsă), dar și a stilului lor de viață, ușor extravagant. La fel cum cele 4 prietene din Sex and the City au niște „ritualuri” pe care le respectă cu strictețe, precum consumarea repetitivă a cocktail-ului Cosmopolitan, așa găsim elemente ritualice care întăresc conexiunea dintre cele 3 și în „Dragostea pe strada mea.”

    După ce află că este înșelată de către iubitul ei Flavius, aceasta începe să-și dea seama că tot ce a crezut că e real în viața ei, este de fapt o minciună frumos spusă. Așa că este nevoită să treacă peste și să își reconstruiască viața și personalitatea.

     Autoarea romanului a reușit să construiască o eroină feminină a secolului XXI cu o capacitate incredibilă de autoanaliză. Alexandra, personajul feminin principal știe unde greșește și de ce o face. Este perfect conștientă de tiparele ei de comportament și cu toate acestea are o atitudine de: „Aceasta sunt eu, luați-mă ca atare, în caz contrar sunteți liberi să vă luați zborul”.


    Poți empatiza cu ușurință cu fiecare personaj din „ Dragostea pe strada mea” din mai multe motive: te regăsești în anumite pasaje, cunoști pe cineva care se comportă exact ca un anumit personaj sau pur și simplu ești introdus în poveste (efectiv simți că ești acolo) prin modalitatea atractivă a scriitoarei de a povesti. Roxana Brănișteanu este cu siguranță un storyteller. Este genul acela de persoană (Acesta este impresia pe care mi-o creează stilul ei de scris) care atunci când se află la o masă cu mai mulți oameni și începe să spună ceva, orice, toți ascultă de la început până la final, curioși și dornici să nu piardă nimic din istorisire.
    Personajul Alexandra evoluează, are chiar și o mică aplecare spre antreprenoriat la un moment dat, ceea ce mă face să o admir. Dar evident că i se întâmplă ceva și se autosabotează. 

    Roxana construiește un personaj imperfect, o femeie frumoasă, dar căreia i se întâmplă mereu câte ceva. Mi-a dat impresia de personaj pasiv, care primește tot ce i se întâmplă, dar nu acționează diferit pentru a modela situația în care se află. Se întoarce în trecut, își plânge de milă și schimbă cursul lucrurilor abia atunci când lucrurile o iau razna de tot. Este înconjurată de mulți oameni care îi vor binele și contribuie la experiențele sale. 

    


    „Aleja”, așa cum ajunge să-i spună Denis, unul dintre bărbații cu un rol esențial în viața sa, este un veritabil personaj de chick lit: are probleme în care multe femei se regăsesc, se autoironizează, e de acolo din poveste. Este tristă pentru că i se întâmplă lucruri neplăcute: este înșelată, suferă de rana abandonului, o dă în bară frecvent și cu toate acestea nu încetează să spere la dragostea aceea perfectă care să o facă să se simtă că plutește. Și deoarece nu încetează să creadă, atrage un bărbat pe gustul ei. I se pare prea frumos ca să fie adevărat, dar cu toate obstacolele create de mintea ei, îi oferă o șansă acestei mari iubiri. La fel ca în toate poveștile scrise, există un twist plot, iar pe acesta îl veți afla citind cartea. Nu vreau să dau prea multe spoilere.

    Îmi place stilul de scriitură al autoarei, mi se pare foarte îngrijit, frazele sună armonios, aceasta narând foarte frumos, îți oferă senzația că vrei să descoperi cum se termină capitolul, cartea etc. 

    Apreciez de asemenea că în secțiunea de mulțumiri am găsit câteva informații despre cum a scris romanul. Este important pentru mine ca și cititor acest aspect.


    Cartea poate fi achiziționată individual: Aici  sau la pachet: Aici

    

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Citind Dama de Pică a Cătălinei Pană - Impresii și emoții legate de acest chick lit

      Dama de pică a fost cartea care m-a însoțit în tranziția dintre ani. Am început-o în 2021 și am terminat-o în 2022.      Însăși autoarea m-a sfătuit să încep cu o lectură mai amuzantă, cu Detectivă de ocazie , ca să mă prăpădesc de râs și că a ei carte e un pic dulce-amăruie. Dar nu așa este viața? O serie de obstacole pe care învățăm să le depășim din ce în ce mai repede și mai bine datorită experienței personale?      Ioana Pop sau Johanna , așa cum ajunge să fie numită de majoritatea personajelor este o tânără care se aventurează în Austria, tărâm necunoscut pentru ea. Cu 2 lei în buzunar, metaforic vorbind și un curaj incredibil ajunge în diverse situații limită din care scapă deoarece întâlnește oameni dispuși să o ajute în momente cheie.      Observăm o evoluție clară a personajului, de la tipa tânără, fără experiență, oarecum umilă care acceptă să fie tratată sub demnitatea ei la multiplele joburi pe care le are,...

15 cărți care m-au făcut să văd lumea într-o lumină diferită

     Dacă mă întrebi care este cartea mea preferată, probabil nu voi știi ce să răspund. Am mai multe și toate au contribuit la o schimbare de dispoziție. M-au mișcat în trei feluri diferite, așa că le voi încadra în 3 categorii:      1. Cărți frumos scrise  - Sunt acelea de care îmi amintesc că m-au emoționat prin modalitatea autorului de a scrie. Chiar dacă nu am reținut povestea cu detalii, am rămas marcată de modul de a scrie al autorului, de stilul său personal.      2. Cărți care m-au făcut să caut mai multe informații despre un anumit subiect -  Știți că există persoane care vorbesc atât de frumos despre pasiunile lor încât deodată vezi orice activitate prin alți ochi? Așa sunt acești autori. Vorbesc cu atât de multă pasiune despre un subiect care le place și te trezești că brusc îți place și ție puțin. Te introduc în poveste și fac să vrei să știi mai multe.      3. Cărți care mi-au schimbat perspectiva asupra...

Haideți să vă zic despre Petale scrise povestiri cu final neașteptat

     Haideți să vă zic despre Petale scrise povestiri cu final neașteptat . După lupte seculare, am reușit să termin de citit acest volum. V-am mai zis de ce. Am multe cărți noi și cu greu reușesc să termin una pentru că încep din fiecare câte un pic. În fine, să trecem la subiect.     Acest volum de povestiri este foarte special pentru mine deoarece am și eu o povestire în el. M-am gândit că ar fi foarte interesant pentru cei care au citit Vicios să afle mai multe despre cum a început totul. În această povestire aveți ocazia să faceți cunoștință cu Beatrice și Vladi, două personaje „vicioase” care au un super plan: de a deschide un bar de lemn pe plajă. Doar că au 19, respectiv 21 de ani, n-au pic de experiență și nici finanțele necesare pentru ca acest vis să devină realitate. Au nevoie de niște ajutoare. Cum se creează legătura puternică dintre ei și prin ce obstacole trec, aflați citind Vicios - Începuturi, un titlu reprezentativ.     Și acum vr...