Treceți la conținutul principal

Care-i treaba cu „Tu ai iubi un om ca tine?” a lui Cristi Grosaru?

    Voi începe prin a spune că am primit în dar această carte. Mă bucur și îi mulțumesc persoanei care mi-a oferit-o. M-a nimerit. Atunci când primesc cărți și produse de machiaj sunt fericită. 

    Să trecem la subiect, așadar. E o carte frumos scrisă? Am văzut cărți cu fraze mai bine alese, dar nu despre asta e vorba. Cărțile de dezvoltare personală nu sunt neapărat frumoase, dar sunt practice. Te ajută să faci ceva, te învață niște principii noi etc. Sunt acele cărți pe care nu le citești doar o dată, ci poți reveni la ele de fiecare dată când simți că vrei să-ți împrospătezi informațiile despre un subiect anume. 

    Aceasta te ajută să conștientizezi că îți pui singur piedici în dezvoltarea ta.  

    Am simțit-o ca pe o conversație cu vocea interioară. Este dialogul tău cu acele gânduri care-ți spun că nu poți, nu știi, nu ești suficient de bun etc. 

     Citeam undeva că unul dintre cele mai grele lucruri este să-ți oprești murmurul din capul tău, care se gândește permanent la ce a fost sau la posibile scenarii de cum crezi tu că o să fie. Așadar, melancolie și anxietate. 

    Folosind metoda socratică a întrebărilor și a răspunsurilor, autorul te ajută să depășești ceața din drumul tu și să ajungi pe un altul unde totul este clar. Este calea care te ajută să devii sinele tău autentic. Practic destinația finală ești tot tu, dar în cea mai bună formă posibilă. 

    Inițial m-am gândit că e o carte simplă, care se citește ușor. Până am ajuns la pagina 11 și am dat de primul citat dintr-o carte a lui Nietzsche. Și mi-a fost destul de cunoscută „imaginea” cu demonul, cred că am dat de un fragment din opera respectivă în manualul de filozofie din clasa a 12-a. 

    Din când în când printre întrebări și răspunsuri, autorul mai strecoară câte un citat sau un fragment dintr-o operă. Faptul că a început cu un filozof m-a făcut să-mi dau seama că avem de-a face cu un „iubitor de înțelepciune”. Nu mai spun de folosirea metodei socratice. 

    Uneori ai impresia că vocea care răspunde la întrebări te ceartă. Dar nu o face. Te invită să te ierți pentru lucrurile pe care nu le-ai știut până acum, după care să pornești pe drumul către autocunoaștere și spre adevăratul tău sine, să descoperi cine ai fi putut fi dacă nu ai fi ascultat de condiționările vocii din capul tău. 

    Concluzia este că „Tu ai iubi un om ca tine?” se încadrează la cărți practice, care te ajută să conștientizezi. Rolul ei nu este să te facă să te întorci la o anumită frază pentru că sună extraordinar de bine, ci pentru că o găsești utilă. 

    Din punctul meu de vedere, nu o poți pune pe același raft cu „La răscruce de vânturi” a lui Emily Bronte de exemplu. Aceea este o carte frumos scrisă, cu fraze care-ți taie respirația. Dar nu o găsesc deloc utilă. După ce am citit-o, nu am învățat să fac nimic. Poate doar să nu fiu ca Heathcliff :)) 

    În schimb cărțile de dezvoltare personală mă învață să fiu mai atentă la anumite aspecte din viața mea, iar acest lucru s-a întâmplat și cu aceasta. 

    Mă pregătesc să „reciclez” un material de pe fostul blog Beautitudine cu un top al cărților care mi-au plăcut, dar pe categorii. Țineți aproape! 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Citind Dama de Pică a Cătălinei Pană - Impresii și emoții legate de acest chick lit

      Dama de pică a fost cartea care m-a însoțit în tranziția dintre ani. Am început-o în 2021 și am terminat-o în 2022.      Însăși autoarea m-a sfătuit să încep cu o lectură mai amuzantă, cu Detectivă de ocazie , ca să mă prăpădesc de râs și că a ei carte e un pic dulce-amăruie. Dar nu așa este viața? O serie de obstacole pe care învățăm să le depășim din ce în ce mai repede și mai bine datorită experienței personale?      Ioana Pop sau Johanna , așa cum ajunge să fie numită de majoritatea personajelor este o tânără care se aventurează în Austria, tărâm necunoscut pentru ea. Cu 2 lei în buzunar, metaforic vorbind și un curaj incredibil ajunge în diverse situații limită din care scapă deoarece întâlnește oameni dispuși să o ajute în momente cheie.      Observăm o evoluție clară a personajului, de la tipa tânără, fără experiență, oarecum umilă care acceptă să fie tratată sub demnitatea ei la multiplele joburi pe care le are,...

15 cărți care m-au făcut să văd lumea într-o lumină diferită

     Dacă mă întrebi care este cartea mea preferată, probabil nu voi știi ce să răspund. Am mai multe și toate au contribuit la o schimbare de dispoziție. M-au mișcat în trei feluri diferite, așa că le voi încadra în 3 categorii:      1. Cărți frumos scrise  - Sunt acelea de care îmi amintesc că m-au emoționat prin modalitatea autorului de a scrie. Chiar dacă nu am reținut povestea cu detalii, am rămas marcată de modul de a scrie al autorului, de stilul său personal.      2. Cărți care m-au făcut să caut mai multe informații despre un anumit subiect -  Știți că există persoane care vorbesc atât de frumos despre pasiunile lor încât deodată vezi orice activitate prin alți ochi? Așa sunt acești autori. Vorbesc cu atât de multă pasiune despre un subiect care le place și te trezești că brusc îți place și ție puțin. Te introduc în poveste și fac să vrei să știi mai multe.      3. Cărți care mi-au schimbat perspectiva asupra...

Haideți să vă zic despre Petale scrise povestiri cu final neașteptat

     Haideți să vă zic despre Petale scrise povestiri cu final neașteptat . După lupte seculare, am reușit să termin de citit acest volum. V-am mai zis de ce. Am multe cărți noi și cu greu reușesc să termin una pentru că încep din fiecare câte un pic. În fine, să trecem la subiect.     Acest volum de povestiri este foarte special pentru mine deoarece am și eu o povestire în el. M-am gândit că ar fi foarte interesant pentru cei care au citit Vicios să afle mai multe despre cum a început totul. În această povestire aveți ocazia să faceți cunoștință cu Beatrice și Vladi, două personaje „vicioase” care au un super plan: de a deschide un bar de lemn pe plajă. Doar că au 19, respectiv 21 de ani, n-au pic de experiență și nici finanțele necesare pentru ca acest vis să devină realitate. Au nevoie de niște ajutoare. Cum se creează legătura puternică dintre ei și prin ce obstacole trec, aflați citind Vicios - Începuturi, un titlu reprezentativ.     Și acum vr...