Treceți la conținutul principal

Pentru cine scriu dacă unul din trei din români nu a citit o carte în viața lui

     Nu mă uit la televizor, dar uneori mai ajung în diverse medii, unde oamenii mai au un televizor deschis, doar așa ca zgomot de fundal. 

     Am auzit o mirobolantă știre, cum că unul din trei români nu a citit o carte în viața lui, iar asta plasează România la sfârșitul clasamentului într-o statistică realizată la nivel european. Și apoi urmau o serie de declarații care mai de care mai nepăsătoare, ușor comice, cum ne-am obișnuit deja de la celebrul autor contopit „Mihai Creangă”

    Cel mai mult m-a frapat că atunci când reporterița a întrebat-o pe o tipă de a 12-a dacă s-au respectat cele 15 minute de citit pe an, subliniez ideea de pe an (inițiate de ziua lecturii) nu pe zi, nu pe lună, i-a spus că nu. Motivul invocat a fost că fiind a 12-a se concentrează mai mult pe bac. M-a pufnit râsul frenetic. Ei bine, 15 minute ar fi fost suficiente să parcurgă un capitol dintr-un roman din materia pentru bac sau măcar o poezie. Și ajung oamenii aceștia la facultate și li se cere să aibă simț critic. Cum se deprinde acesta? Se formează văzând mai multe opinii, prin interacțiune proprie cu ideea, conceptul, obiectul discuției și făcându-ți o părere personală despre un anumit subiect în urma documentării. Cum să le ceri la un an distanță să aibă acest simț critic, când ei s-au bazat exclusiv pe scoaterea unor referate de pe magicul net și le-au predat așa cu numele lor. Cam greu, nu e imposibil, dar e dificil. 

    Concluzia știrii: mulți români știu să citească, dar sunt analfabeți funcțional: adică citesc, dar nu înțeleg sensul cuvintelor. La ce le trebuie, dacă „semințele același gust are” cu bac sau fără?

    Și acum vine răspunsul meu oficial pentru cei care mă întreabă de ce scriu dacă, „nu citește nimeni”. Mi se pare o mare generalizare expresia în sine. Pot să vă contrazic: sunt oameni care citesc, iar dacă intrați într-o zi în Cărturești, veți vedea oameni înăuntru. Nu sunt așa mulți ca cei care cumpără huse pentru telefoane, dar e o mică nișă.

    Scriu pentru „3 oameni”, așa mă exprim când vreau să subliniez ideea de puțin. Dar eu știu că pe lângă acești „3 amețiți” mai sunt încă 10 ca ei care nu au idee că eu scriu. 

    Scriu pentru mine, pentru că este eliberator, amuzant și acest obicei îmi dă o stare de bine. Scriu pentru acești „3 amețiți” și pentru cei 10 care încă nu au aflat de mine, dar când o vor face, vor fi tare fericiți că cineva scrie proză în care ei se regăsesc.

    Apropo, sunt oameni care citesc și nu recunosc că o fac, ascultă audiobook-uri, citesc cărți în Pdf sau își cumpără cărți pe care le pot ține în mână, dar le e teamă să recunoască. De ce? Tocmai ca să nu-i ofenseze pe cei care nu citesc și ca aceștia să-i excludă din grupul lor. Aici regăsim nevoia umană de a aparține unui grup, unei societăți. Dar de ce ai vrea să te asociezi cu oameni care nu înțeleg ce spui? Lasă-i pe ei să se împrietenească cu cei ca ei, iar tu găsește-i pe cei 13 amețiți să vorbiți de ale voastre. Atât.

P.S. Cei „3 amețiti” mă ceartă dacă nu scriu. Se întâlnesc cu mine și îmi reproșează că nu au mai citit nimic scris de mine în ultimul timp și că „ce fac, dorm?”. Mai dorm, mai muncesc, mai pierd timpul, mai și scriu, dar vor afla la momentul potrivit ce am mai scris. 

Vă las un link de unde puteți cumpăra Vicios pentru că nu știu cum să închei această postare, pseudo articol sau ce vrea să fie. Îmbrățișări gratuite! 

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Citind Dama de Pică a Cătălinei Pană - Impresii și emoții legate de acest chick lit

      Dama de pică a fost cartea care m-a însoțit în tranziția dintre ani. Am început-o în 2021 și am terminat-o în 2022.      Însăși autoarea m-a sfătuit să încep cu o lectură mai amuzantă, cu Detectivă de ocazie , ca să mă prăpădesc de râs și că a ei carte e un pic dulce-amăruie. Dar nu așa este viața? O serie de obstacole pe care învățăm să le depășim din ce în ce mai repede și mai bine datorită experienței personale?      Ioana Pop sau Johanna , așa cum ajunge să fie numită de majoritatea personajelor este o tânără care se aventurează în Austria, tărâm necunoscut pentru ea. Cu 2 lei în buzunar, metaforic vorbind și un curaj incredibil ajunge în diverse situații limită din care scapă deoarece întâlnește oameni dispuși să o ajute în momente cheie.      Observăm o evoluție clară a personajului, de la tipa tânără, fără experiență, oarecum umilă care acceptă să fie tratată sub demnitatea ei la multiplele joburi pe care le are,...

15 cărți care m-au făcut să văd lumea într-o lumină diferită

     Dacă mă întrebi care este cartea mea preferată, probabil nu voi știi ce să răspund. Am mai multe și toate au contribuit la o schimbare de dispoziție. M-au mișcat în trei feluri diferite, așa că le voi încadra în 3 categorii:      1. Cărți frumos scrise  - Sunt acelea de care îmi amintesc că m-au emoționat prin modalitatea autorului de a scrie. Chiar dacă nu am reținut povestea cu detalii, am rămas marcată de modul de a scrie al autorului, de stilul său personal.      2. Cărți care m-au făcut să caut mai multe informații despre un anumit subiect -  Știți că există persoane care vorbesc atât de frumos despre pasiunile lor încât deodată vezi orice activitate prin alți ochi? Așa sunt acești autori. Vorbesc cu atât de multă pasiune despre un subiect care le place și te trezești că brusc îți place și ție puțin. Te introduc în poveste și fac să vrei să știi mai multe.      3. Cărți care mi-au schimbat perspectiva asupra...

Haideți să vă zic despre Petale scrise povestiri cu final neașteptat

     Haideți să vă zic despre Petale scrise povestiri cu final neașteptat . După lupte seculare, am reușit să termin de citit acest volum. V-am mai zis de ce. Am multe cărți noi și cu greu reușesc să termin una pentru că încep din fiecare câte un pic. În fine, să trecem la subiect.     Acest volum de povestiri este foarte special pentru mine deoarece am și eu o povestire în el. M-am gândit că ar fi foarte interesant pentru cei care au citit Vicios să afle mai multe despre cum a început totul. În această povestire aveți ocazia să faceți cunoștință cu Beatrice și Vladi, două personaje „vicioase” care au un super plan: de a deschide un bar de lemn pe plajă. Doar că au 19, respectiv 21 de ani, n-au pic de experiență și nici finanțele necesare pentru ca acest vis să devină realitate. Au nevoie de niște ajutoare. Cum se creează legătura puternică dintre ei și prin ce obstacole trec, aflați citind Vicios - Începuturi, un titlu reprezentativ.     Și acum vr...